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July 28, 2023 
 
Gina Peebles, Assistant County Manager         Email delivery only 
Alachua County Manager's Office 
12 SE 1st Street 
Gainesville, Florida 32601 
gpeebles@alachuacounty.us  
 
 Re:  ISOB Questions 
 
Dear Gina: 
 
 At your request, I have researched two issues that have arisen in recent oversight board  
meetings and offer the following analysis. 

 
Issue #1:    May the City of Alachua expend its share of surtax funds on 
improvements to the Alachua County School Board’s Alachua Elementary School?   

 
 Short answer:     Yes, with the proper documentation and a new agreement between the 
 City and School Board. 
 

Discussion: The 1980 Agreement between the School Board and City of Alachua 
predates the surtax statute and does not qualify as an interlocal agreement between and 
among Alachua County, the municipalities and the School Board under Sec. 
212.055(2)(c), Florida. Statutes. Therefore, although the parties could continue to 
exercise their partnership under that 43-year-old Agreement, surtax monies may not be 
used. The Agreement does not clearly spell out the times when public access is ensured 
and it does not provide guardrails that ensure funds are expended on eligible capital 
improvements and infrastructure as defined in the statute. It is recommended that the new 
agreement require the School Board to disgorge funds to the City in the event it closes 
public access (or otherwise discontinues use of the improvements paid for by the surtax) 
and do that disgorgement on an amortized schedule (i.e. if before 5 years, 100% 
disgorgement; if between 5 and 10 years, 50%; and, if after 10 years, 25%).  Further, it is 
recommended that the new agreement make clear that these surtax expenditures are for 
permitted uses pursuant to Section 212.055, Florida Statutes and Alachua County’s 
implementing Resolution and Ordinance 2022-08.   

 
Issue #2:  May “new” surtax funds be expended on Operation and Maintenance of 
capital improvements or acquisitions funded under the “old” surtax? 
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 Short answer:      No.  
 
 Discussion: Sec. 212.055(2)(g), Florida Statutes, states: 
 
  (g) Notwithstanding paragraph (d), a county having a population greater than  
  75,000 in which the taxable value of real property is less than 60 percent of the just 
  value of real property for ad valorem tax purposes for the tax year in which an  
  infrastructure surtax referendum is placed before the voters, and the municipalities 
  within such a county, may use the proceeds and interest of the surtax for operation 
  and maintenance of parks and recreation programs and facilities established with  
  the proceeds of the surtax throughout the duration of the surtax levy or while  
  interest earnings accruing from the proceeds of the surtax are available for such  
  use, whichever period is longer.          (Emphasis added) 
 

It is undisputed that so long as Alachua County meets the population and taxable value 
threshold of this provision, the County’s surtax funds may be spent for “operation and 
maintenance of parks and recreation programs…”. The issue is whether the time frame in 
which those surtax funds may be expended on O & M is continuous. It is not. It is limited 
to the term of each discrete surtax, based on the express statutory language. 
 
Review of the key statutory language “…established with the proceeds of the surtax…” 
in the context of the County’s implementing Ordinance 2022-08 and a statutory mandate 
to levy only one surtax at a time demonstrates that each enacted “surtax” in Alachua 
County is discrete. That means proceeds of a surtax may only be used for O & M on 
capital facilities built during the term of the same surtax. 

 
Specifically, the half-cent WSPP Surtax Ordinance 16-06 was approved by referendum 
and took effect on January 1, 2017. The voters on November 8, 2022, approved repeal of 
the WSPP Surtax and replaced it with the new 1.0 cent Infrastructure Surtax, which is in 
effect now (Ordinance 2022-08). Florida law authorizes the County Commission to levy 
and have in effect only one local government infrastructure surtax at a time. (See, 
Ordinance 2022-08). Therefore, while the current Ordinance Section 4(a)(ii) [Use of 
Surtax Proceeds] permits use of surtax funds to be expended “(ii) to create, improve, 
operate and maintain parks and recreational  facilities…” the statute requires O&M to 
also be paid for by current surtax proceeds. 

 
 This conclusion is in harmony with the rationale of statutory provisions (and Attorney 
 General Opinions) that prohibit use of new surtax revenue to service bond or other debt 
 incurred prior to the surtax referendum. Surtax revenue can only be used for new bond 
 indebtedness. 
 

 
       Sincerely, 
 
       /S/ PATRICE BOYES, ESQ. 
 
       ______________________________ 
       Patrice Boyes, Esq. 


